Изложбата днес       Предишни изложби       Автори       За галерията       English
Веселина Тръпчева
traptchevav_22.jpg
Моята гора II
Веселина Тръпчева
vtrapcheva.jpg
Огън
Веселина Тръпчева

 

Веселина Тръпчева е родена 1973г., във Варна. Завършила е Националната гимназия за изящни изкуства „Илия Петров” и Националната академия за изящни изкуства в София – специалност „Графика”. Получила е бакалавърска степен по изящни изкуства, специалност „Живопис” от Savannah College of Art and Design, Savannah, GA 1998 г. и магистърска степен по изящни изкуства от Parsons School of Design, New York, NY 2000г. Работите й са били публикувани в „Нова американска живопис” - специална национална публикация на магистри по изящни изкуства 2000г. Получила е специална награда, за да вземе участие в Skowhegan School of Painting and Sculpture 2002. През 2003 г. е била поканена и финансирана от корпорацията Yaddo (която спонсорира изявени таланти в областта на изкуствата) да работи и живее в Saratoga Springs, NY.
Получила е награди, като „Jean and Don Rorke Award” за изкуство на Североизточните щати през 2002г. и Грамота от Четвъртата ежегодна изложба на малкия формат в Attleboro Museum, Attleboro, Massachusetts. През 2007г. е участвала в „Радиус”- изложбата за нов талант на Музея за съвременно изкуство „Aldrich”, Ridgefield, Connecticut. През 2009г. е участвала в изложбата „Еngineering Eden” at Allegheny College, Meadville, Pennsylvania.
Работите й могат да бъдат видяни на интернет страницата на The Drawing Center thedrawingcenter.org) – кураторската страница на отличените творби и на The Irving Sandler Artists File at Artists Space (artistsspace.org ), New York.
Веселина Тръпчева е гостуващ лектор в Maryland Institute College of Art, Baltimore и преподавател в University of Connecticut , Westchester Community College и Bergen Community College. Живее и работи в Westchester, NY.
Галерия 8
9000 Варна, ул. Шкорпил 8А :: телефон: 052/612 675 :: e-mail: statelov@abv.bg :: www.gallery8.net 
За контакти: Борис Стателов